top of page
חיפוש
מבל אפרת

דיכאון

הדיכאון הכרוני מהווה את אחת מהפרעות הנפש השכיכות ביותר. תופעה זו ידועה עוד מחר ההיסטוריה, אם כי ההתייחסות אליה השתנתה במהלך הדורות. דמויות ידועות בתולדות המין האנושי לקו בדיכאון כגון: וינסנטו ואן גוך, אפילו המלך המקראי שאול שעל מנת לעודד את רוחו הביאו לפניו את דויד, שהיה נער צעיר ואדמוני ויפה עיניים שלימים הפך למלך ישראל, שינגן לפניו בכינור.

להבדיל מסתם דכדוך חולף, שרבים מאתנו חווים מדי פעם, דיכאון הוא מחלה עם סימפטומים מוגדרים אשר ניתר להבכנם. יש משהו בטבע האנושי אשר יכול לראות תמיד אך ורק את החיסרון ואת השלילי. בכל מצב נתון ניצבת בפני האדם האפשרות האם לראות ולהתייחס אליו בעין טובה ולפרשו כהזדמנות חיובית או ליפול לעצבות וייאוש. אולם הדיכאון הינו מעבר לכך, בדיכאון נמצא האדם במצב שכבר שקע בבחירה הפסימית ובהסתכלות נגטיבית על העולם ועל חייו בפרט, עד כדי כך שהוא כבר לא יכול להתרפא ולסגל לעצמו דרכי חשיבה חדשות ללא עזרה  מקצועית.

הסטטיסטיקה היבשה מלמדת אותנו שכשליש מאוכלוסיית כדור הארץ עלולה לסבול מאפיזודה דיכאונית אחת במהלך חייה, כמובן שקיימים מקומות שונים בעולם בהם דיכאון הוא שכיח יותר ואחרים בהם הוא נדיר יותר.  כ"כ דיכאון יכול להיות מקושר ואופייני למצבים מסוימים בחיים כמו דיכאון לאחר לידה או דיכאון המופיע בעקבות אובדן של אדם יקר. יש כיום מגוון רחב של שיטות טיפול בדיכאון בעלות רמות שונות של הצלחה בהתאם לסוג הדיכאון ולאופי האדם הלוקה בו. אך לפני שניתן בכלל לדבר על טיפול בדיכאון עולה הצורך לאבחן אותו,    כמובן שהאבחון הוא עבודה לאיש מקצוע.

דיכאון מתאפיין בעצבות ייאוש תהומיים שלא ניתן לראות את הסוף. אם במצב תקין, גם בתקופות של עצב ניתן לראות את האור שבקצה המנהרה, אדם הלוקה בדיכאון לא יצליח לראות את האור, להיפך הכל יראה לו חשוך ואחת המחשבות המרכזיות שיעברו בראשו היא כי אין תקוה, הכל אבוד, פשוט ייאוש כמעט מוחלט. במצב של ייאוש מוחלט כמובן שיש גם עצב רב, תחושות אשם קשות ותופעות פיזיות כמו חוסר תאבון, חוסר שינה. מכאן מדובר במעגל קסמים בו התופעות הנפשיות משפיעות ומחמירות את הפיזיות ולהפך. החיים עם דיכאון עמוק אינם אפשריים לתקופה ארוכה לכן אותם אנשים נוטים לאובדנות אם הבעיה אינה מטופלת.

לסיכום, המאפיין העיקרי של הדיכאון הוא ירידה משמעותית במצב רוח בפעילות באנרגיה לתקופה של שבועיים לפחות.

סיבות לדיכאון

מדובר על מכלול גורמים, החל מהתמזגותם של תא הזרע והביצית דרך חייו של העובר ברחם אמו, ילדותו המוקדמת והמאוחרת, חוויות שחווה במשך השנים, טראומות שיכולות להוות גורם המחזק את הסיכוי להיווצרות דיכאון וכלה במצבו הנוכחי בהווה. הגורמים הפיזיולוגיים והנפשיים מתמזגים זה בזה. אומרים שגוף ונפש אחד הם  ודיכאון הוא ההוכחה לכך. הנטייה לדיכאון היא לעיתים גנטית, לא כל נטייה אומרת התפרצות של דיכאון. תזונת האם במהלך הריונה, שימוש בתרופות, אלכוהול ועישון יכולים להגביר אצל העובר את הנטייה לדיכאון. החוויות אותן חווה ילד בלמידת הקשרים בין מעשה לתגובה הינם חזקים מאוד ועשויים להשפיע. ישנם ילדים אצלם מתפתח הדיכאון כמנגנון הגנה המתפרץ בעת הצורך. תחושות הנוצרות אצל אדם שהוא אינו טוב מספיק או אינו אהוב יכולות להביא להתפרצות דיכאון. מבחינה פיזית הדיכאון מתפרץ כאשר ישנו במח חוסר משמהותי של ההורמון סרוטונין שהפרשתו יוצרת תחושת שימחה . ניתן לחלק השפעות הגורמות לדיכאון ל 3 רבדים עיקריים: גורמים חברתיים, גורמים פיזיים וביוכימיים וכן גורמים נפשיים. בין הגורמים הפיזיים ניתן למנות למשל כמות הורמונים חריגה, גנטיקה משפחתית המועדת לנטייה לדיכאון. הגורמים החברתיים כוללים מצב חברתי קשה, קשר זוגי רעוע או בדידות, מעמד חברתי נמוך, חוסר יכולת לפרנס ועוד... הגורמים הנפשיים כוללים דפוסי חשיבה שליליים, טראומות מהעבר ערך עצמי נמוך, וכן השקפת עולם בלתי מציאותית היונקת ממקורות בלתי מהמנים ומחוסר למידה והתפתחות אישי.

מכוון שלדיכאון יש פן פיזי, ביולוגי וכן פן נפשי חברתי הטיפול המומלץ הוא שילוב של טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי. הטיפול התרופתי יכול לעזור למטופל לתפקד בצורה תקינה בחיי יום יום ובכך יאפשר לו להפנות את תשומת ליבו אל הטיפול הפסיכוטרפויטי שבו בעצם נזרעים הזרעים לרפוי נפשי עמוק. בטיפול נפשי שכזה המטפל יעזור למטופל להבין לעומק את הנקודות בנפשו שמיהן נובע הדיכאון. הוא יעזור לו בשלב ראשון להכיר בהם ללא רגשי אשמה אלא פשוט בראיה בהירה ואובייקטיבית, גם יעזור למטופל להתמודד עם חוויות הכאב הכרוכה בהתבוננות כזו, זאת ע"י עידוד ותמיכה חוזרים ונשנים תוך הבעת אמון ביכולתו של המטופל לקחת אחריות על מצבו ולהתקדם.

המטופל לומד להביע רגשותיו דבר שלעיתים רבות הוא מנע מעצמו במשך שנים ארוכות , העלאת התחושות הכואבות על פני השטח עוזרת למטופל להתמודד פעם ראשונה עם הגורמים האמתיים של הדיכאון.  דרך התהליך הטיפולי מצליח המטופל למצוא דרכים להתפתח, להתמודד ולסגל לעצמו דפוסי חשיבה חדשים חיוביים יותר. כמובן שהתהליך לוקח זמן והוא תלוי במצבו האינדיבידואלי של המטופל.

חשוב לציין שבהחלט ניתן להתמודד עם הדיכאון ואף לצאת ממנו, אנשים רבים שבעבר סבלו מדיכאון מצליחים לנהל אורך חיים בריא ונורמלי.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

חלומות בזמן מלחמה

"נכנסתי לסופר לקניות בגלל שמועות שלמחרת  יהיה מסוכן להסתובב. בסופר היו חסרים פריטים רבים ואת אמרת לי ( אני המטפלת ) לנסות לרדת למרתף  ושם...

תשישות רגשית- מהי ואיך מתמודדים איתה?

בימים קשים כמו אלו שאנו חווים היום ומאז 7 אוקטובר, אנשים מרגישים תחושת תשישות אשר נראית כתחושה של תשישות לאומית . ברצוני להגדיר מה זאת...

Comments


bottom of page