אין זה סוד כי תוחלת החיים הולכת ומתארכת בעיקר בעולם המערבי בו מערכת הבריאות מתקדמת ומשקיעה רבות בנושא זה , השאלה הנשאלת הינה מה רצוי לעשות בכדי לשפר גם את איכות החיים .
בגיל השלישי נכללים קבוצות אנשים מגיל 65 ומעלה , הגדרה זו הינה כללית ביותר מאחר וקביעה זו מושתתת על מצב בריאותי , פיזי ונפשי של כל אדם .
בעבר היו תרבויות שאנשים בגלאים אלה הפכו לקדושים מאחר ונחשבו כבעלי ידע , מסורת וניסיון , לדוגמא ביפן הזקנה הינה סמל סטטוס . בתרבות המערבית המצב שונה , קיימת הערצה גדולה לצעירים , כולנו מכירים את הפתגם " העולם שייך לצעירים " , מכאן שלא מפתיע שאנשים מוכנים להשקיע הון רב בכדי להראות צעיר .
כמעט לכולם יש קושי לדבר על זקנה ולרובנו גם קשה לקבל תהליך זה .
אתייחס לסימנים הפחות נעימים בגיל השלישי , אבל אדגיש שזאת איננה תופעה כללית אלא שאנשים רבים כולל המטופלים שלי מדווחים על יתרונות רבים בשלב זה , אמנם הם מודעים לירידה ביכולת אבל לעומת זאת מרגישים חופשיים יותר לבחור מה הם רוצים לעשות ולא רק מה הם חייבים , התחושה שאין יותר צורך להוכיח את עצמם וגם קיימת אפשרות להגשים חלומות שלא התאפשר להגשים בעבר .
אתגרים פסיכולוגיים של המבוגר .
א. אובדן הערכה עצמית : אנשים רבים בגיל השלישי מרגישים שמוחם צלול ורצונם לעשות דברים טובים נשאר ללא שנוי , למרות זאת החברה לעיתים משדרת להם דרך הפרישה או סימנים אחרים שהם חייבים לפנות את מקומם למען אנשים צעירים יותר , לכאורה מוותרים עליהם . ידוע לנו שבכל אדם קיים הצורך הבסיסי להרגיש אהוב , מוכר , מוכשר , על רגשות אילו מבוססת במידה רבה הערכה עצמית , מכך שקשה לאדם המבוגר להרגיש הערכה עצמית כאשר החברה דוחפת אותו הצידה .
ב. אובדן רגש הסתגלות : השינויים המהירים בחברה של ימינו , ההתקדמות הטכנולוגית , התלות במסכים , מקשים עוד יותר על המבוגר להסתגל לחברה כאשר יותר ויותר קשה לו לאמץ במהירות את השינויים המתחוללים .
ג. דיכאון : למרות שבקרב הגיל השלישי אחוז המתמודדים עם דיכאון נמוך יותר בהשוואה לגילאי 25 - 55 , דיכאון הינו מצב מאתגר. דיכאון מתאפיין בירידה חדה במצב רוח , חוסר מוטיבציה , עצב והימנעות חברתית .
ד. חרדות : בעיקר אגורפוביה - הימנעות מלהיות במקומות שלדעתם עלולים לא לקבל שם את העזרה לה הם נזקקים .
ה. התמכרויות : בעיקר לאלכוהול , טוענים שאחוז אחד מהאוכלוסייה המבוגרת מכור לאלכוהול .
ו. פאסיביות : עזיבת מקום עבודה, בדידות ואובדן עלולים לגרום לפאסיביות.
המלצות :
1. בחירת סגנון חיים רצוי
2. יש לחזק את התחום הקוגניטיבי
3. להשקיע בעולם הרגשי
4. להרחיב את החיים החברתיים
5. להיות פעיל ומעורב
6. לעבד אובדניים
לסיכום: בגיל השלישי עלולות להתפתח הפרעות פסיכולוגיות ולכן במקרה הצורך יש להיעזר בגורם מקצועי. מחקרים מוכיחים שהאדם המבוגר יכול להיתרם רבות מטיפול רגשי גם אם לראשונה בחייו.
Comentários