אשר שומעים שילדים נתקו קשר עם ההורים, עולה מיד השאלה למה זה קורה ? מניסיוני אין תשובה חד משמעית לכך. יתכן שהדבר נובע מקונפליקטים שלא עובדו או מהתעללות או מתפיסות עולם ואידאולוגיות שונות וכן יתכן שהיה קיים חוסר בתקשורת רגשית .
הקשר הרגשי בין הורים לילדים הוא החשוב ביותר בחיי האדם. יחד עם זאת, קיימים מקרים שהילדים מחליטים לנתק קשר. זהו מצב מצער לשני הצדדים ומשפיע רבות על הבריאות הנפשית של המשפחה .
עלי לציין שלעיתים הילדים בעצמם לא מבינים את סיבות המעשה . אין נתונים סטטיסטיים עד כמה זה נפוץ אבל ברור שזאת תופעה הולכת וגדלה ורבים מגיעים לקליניקה לקבל יעוץ וכתוצאה מכך אני יכולה לקבוע שברוב המקרים , ומבלי קשר לנסיבות , ניתוק קשר בין הורים לילדיהם גורם לתופעות שליליות לשני הצדדים . הילדים יכולים לחוות רגשי אשמה , חרטה , עצב וההורים מרגישים נטישה , תסכול ולפעמים אחריות על המעשה .
באופן מעשי ניתוק מתחיל כאשר הבן או הבת מפסיקים לדבר עם הוריהם .
מה אפשר לעשות? אלו ההמלצות שלי :
1) לנסות להבין את מקור הכעסים. יש לזכור כי הבנת הכעסים זה לא אומר הסכמה אלא לכבד את זכותו של כל אדם להרגיש ולבטא רגשותיו .
2) כאשר ידועה סיבת הכעס, צריך לשקול לבטא את עמדתך , לתת הסבר ואפילו אם יש צורך להתנצל .
3) לעולם לא להפסיק לתקשר עם הילדים. המשיכו לפנות אליהם ולנסות לתקשר ולשוחח, גם אם אתם מנתקלים בסירוב שוב ושוב.
4) כבדו את עמדות הילדים אפילו אם הן הפוכות משלכם .
5) אפשר להתווכח וגם לריב אבל יש להשתדל שלא ליפול לתהום המובילה לניתוק אלא ללמוד לחיות בתוך אי הסכמות הדדיות .
לסיכום :
חשוב לציין שניתוק ילדים מהוריהם הוא בדרך כלל לא הפתרון הרצוי. יש לנסות כל דרך להתקרבות ובמידת הצורך להיעזר בגורם מקצועי מוסמך שיסייע להבין את המצב ולמצוא פתרונות המעודדים קירבה וקשר .
מבל אפרת
פסיכותרפיה. טיפול זוגי
052-2529515
Comments