top of page
זוגיות במשבר

זוגיות במשבר

כולנו חווים אותה במוקדם או במאוחר. הזוגיות שלנו איננה חסינה מפני תקופות קשות שחלקן מושפעות מתהליכי חיים האופייניים למהלך הזוגיות הטבעי של כולנו. זוגיות מתחילה על פי רוב בתקופה מאוד חיובית של היכרות והתרגשות מהקשר ההולך ונרקם עם האחר. ישנה שורה של צעדים המבטאים כולם את הקרבה ההולכת ונבנית – המעבר לגור יחד, קניית רהיטים משותפת, חגיגה של אירועים משותפים, היכרות עם ההורים ולבסוף (לא תמיד) חתונה. אחרי החתונה מתחילים החיים "האמיתיים" והם מזמנים לנו אתגרים חדשים: 

כיצד אם כן נכנסת הזוגיות למשבר וכיצד ניתן להיערך לכך?

  • לידת הילד הראשון - זהו המשבר הראשון הפוקד את הזוגיות. כניסתו של ילד למשוואה הזוגית מערערת את היחסים המוכרים לשני בני הזוג ויוצרת לחץ גדול מכל הכיוונים – לכל אחד מבני הזוג יש קונספציה לגבי סוג ההורה שהוא רוצה להיות. בנוסף לכך ישנו שינוי מאוד גדול בסגנון החיים של בני הזוג כאשר הכל סובב סביב התינוק ויש פתאום "עמדת שמירה" בבית שתובעת סביב השעון התייחסות של לפחות אחד מבני הזוג. מריבות יכולות להתפתח בקלות סביב מחסור בשינה וחוסר איזון בין תפקודי בני הזוג ביחס לילד החדש. כיצד אפשר להיערך לכך ולהימנע ממצב של זוגיות במשבר כתוצאה מלידת ילד? ובכן יש להתחיל להיערך לפני לידת הילד. אפשר לדבר על החזון של כל אחד בדבר חינוך הילד ומה חשוב לכל אחד. יש למצוא נקודות משותפות ולהדגישן ויש להבין ולקבל שבחלק מהמקרים לא תהיה הסכמה וגם זה בסדר. להורות נכונה יש יותר מאשר דרך אחת. 

  • משבר שבע השנים - תחילה נאמר שמשבר שבע השנים אינו מופיע בהכרח אחרי שבע שנים בדיוק. הוא יכול להופיע אחרי 3 או 4 שנים או גם להתעכב 10 שנים. משבר זה נובע מהגעה של הזוגיות לנקודה של שגרה מתמשכת. החיים המשותפים, הצורך לטפל בילדים, להתייחס להורים של  בן הזוג- כל אלו מביאים אותנו לחבק את השגרה במקום לשבור אותה מדי פעם. זוהי עליה על ישורת מסוימת שהסוף שלה לא נראה לעין ואז מתחילות השאלות האם טוב לי בחיי? האם הבחירות שעשיתי היו נבונות ומוצלחות? אלה הם הסימנים הראשונים למשבר. כיצד להימנע ממצב של זוגיות במשבר כתוצאה משגרה שוחקת? ההתחלה היא בשיח הזוגי. הרבה פעמים המשבר נובע מן העובדה כי בן הזוג שחווה אותו חש כי הוא מוסר את כל כולו לזוגיות, לילדים לעבודה ולא נשאר לו שום דבר מעצמו עבור עצמו. זהו הזמן להשקיע בעצמנו ולמצוא את הדרך לזכות בעצמנו שוב.

  • Empty nest syndrome - זוהי תסמונת הפוקדת את הזוגיות עם עזיבתו של הילד האחרון את הבית. הוא מתרחש כאשר במשך שנות החיים המשותפים התרכזו בני הזוג אך ורק בילדים וכשאלה עזבו נותרה תחושה של ריקנות והיעדר משמעות. ישנו קושי למצוא את הסיבה להיות יחד. כיצד להימנע ממצב של זוגיות במשבר כתוצאה מתסמונת הקן המתרוקן? יש לדאוג כבר מהילד הראשון לפעילויות זוגיות שלא כוללות את הילדים. השקיעו בזוגיות שלכם תמיד ואל תדחו זאת ליום שבו הילדים יעזבו כי אז עלול להיות מאוחר מדי.

  • בגידה - משבר זה שונה ממשברים שתוארו קודם כי הוא מופיע לאחר הצבתה של עובדה שאותה לא ניתן לשנות- אחד מבני הזוג בגד באחר. נוצרת כאן תחושה מאוד קשה אצל שני בני הזוג משום שבן הזוג הנבגד חש תחושת עלבון ולעתים גם רצון לנקום. בן הזוג הבוגד יכול פתאום להבין את גודל טעותו ולחוש אשמה כבדה בגין תוצאות מעשיו. לא תמיד ניתן לגשר על הפערים אך רצוי מאוד לנסות כי בהרבה מקרים הזוגיות שצולחת משבר זה מתחזקת ומתעצמת. 

  •  

    לסיכום זוגיות במשבר מלווה ברגשות קשים, האהבה הרומנטית נגמרה ובמקומה מתחילים מאבקי כוח. בני זוג מרגישים מבולבלים, כועסים, מדוכאים ומאשימים בכך את האחר. 

    הייאוש מוביל להחלטות קשות: חלק מהזוגות מתגרשים, אחרים מנסים למצוא את האושר מחוץ לנישואין וחלק גדול מוצא דרך לפתור את המשבר ולהמשיך לבנות קשר משמעותי ויציב. 

    זוגיות במשבר הינה תחנה בתהליך של התפתחות זוגית ואישית.

    bottom of page