כולנו חולמים. ללא שום קשר לגילנו, מעמדנו או עיסוקנו. אך האם חלומותינו ותהליך החלומות של כל אחד ואחד מאתנו זהים? האם כולנו חולמים את אותו עולם אסוציאטיבי בצבעים מבריקים?
התשובה, מפתיעה. הגם שכולנו חולמים, הטקסטורה הוויזואלית של חלק מאתנו בתהליך החלימה אינה צבעונית. היא מתרחשת בעולם שגווניו הוויזואליים הם לבן ושחור.
נתונים מחקריים מצביעים על כך, כי כעשרה אחוז מן האנשים לערך חולמים בשחור ולבן. ישנו מגוון רחב של סיבות לתהליך החלימה בצבעים האלו. על חלק מהן אנו מקבלים רמז סוגסטיבי כאשר אנו באים לדון בחתך האנשים אשר תהליך החלימה שלהם מתבצע בשחור ולבן.
אנו מושפעים מדימויים ויזואליים לאורך כל היום שלנו. הדימויים הללו יכולים להיות מעוצבים על ידי פרסומות או על ידי אנשים. דמויות החולפות בתוך חיינו לרגע אחד מרשים ודומיננטי או דמויות קבועות. זו יכולה להיות דמותו של קבצן בפינת רחוב אשר אנו רואים בתדירות קבועה כאשר אנו חולפים על פניו בדרכנו לעבודה, או דמותו של ילד בדרכו לגן המופיע בחיינו באורח חד פעמי ויוצר דימוי בלתי נשכח וחזק משום שמשהו בו "תפס" אותנו.
עולמנו הוויזואלי מעוצב על ידי שלל דימויים. חלקם מתוך בחירה, חלקם מתוך התקלות אקראית או קבועה וחלק מוזרמים לנו על ידי התקשורת. במאה הקודמת מרבית החלומות היו בשחור לבן משום שמרבית העיתונים היו בשחור לבן, טלוויזיה לא הייתה עד לסוף שנות הארבעים של המאה העשרים, וגם דימויי הקולנוע, כולם היו בשחור לבן עד לתקופה מאוחרת יחסית.
כוחם של דימויים המועברים לנו באמצעות "מתווך" תקשורתי, חזק ונוכח מאד בחיינו. כך גם הצבעים של אותו המתווך. רבים מן האנשים המבוגרים המסובבים אותנו מוצאים כי חלומותיהם מאוכלסים בשחור לבן.
מחקר בנושא אשר נערך באוניברסיטת דנדי אשר באנגליה, בשנת 2008, מצא כי אכן יש קשר ישיר בין אמצעי המדיה על ה"צבע" של חלומותינו. המחקר מצא כי בעוד רוב כמעט גורף של הצעירים מגיל 25 ומטה יכלו להצביע על צבעים דומיננטיים אשר שלטו בחלומותיהם, הרי שאלפים רבים מבני ה 55 ומעלה אשר גדלו תוך כדי צפייה בעיתונים שחור לבן או בסרטים שחור לבן או שידורי טלוויזיה שלא בצבע, חולמים את חלומותיהם ב.. שחור לבן.
לא רק לצבעים של עולמנו ושל מעבירי המסרים בהם יש חשיבות, גם לרמת התכיפות והופעתם בתוך חיינו יש אם כך חשיבות רבה. אין לראות בתהליך חלימה בשחור לבן חריג, אלא לקחת בחשבון את ההשפעות הסביבתיות, הגיל ונתונים משתנים נוספים אשר הובילו לתהליך חלימה כזה.
ייצוג מושגי האובייקט בתהליך החלימה בשחור ולבן, הוא יותר נסיבתי מאשר סיבתי והוא אינו משפיע בהכרח על עושר הדימויים של החולם או על המסרים שהם מבקשים להעביר לו.
מחקרים בנושא צבע החלום הצביעו על רוב גורף של חולמים בשחור ולבן עד לאמצע שנות החמישים, אך עדין גם כיום, כ 4.4% מן החלומות אותם חולמים צעירים, החשופים לשידורי צבע, ממשיכים לחלום בשחור ולבן. עובדה זו קוראת תיגר על מוחלטות ההשפעה של שידורי צבע על תהליך החלימה. חלקנו, פשוט בונים עולם דימויים בשחור ולבן מסיבות אחרות.
תהליך פירוש החלום צריך לקחת בחשבון את עולמו של המטופל ואת הנסיבות שהביאו אותו לחלום בשחור ולבן ולייחס לו משקל, אך בה בעת חשוב לדעת שצבעו של החלום, אינה חזות הכול.
Comentários